Velkommen til høstkurs på Tjøme!

Hver høst holder jeg kurs i ulike teknikker og brennemåter, hovedsakelig for voksne. Jeg kan også holde kurs for ungdom eller grupper, hvis noen har spesielle ønsker om dette. Verkstedet er lite, så her er det plass til inntil fem deltakere av gangen. Vi arbeider vanligvis en kveld i uka over 4-6 uker, litt avhengig av tema for kurset.

På noen kurs er det grunnleggende teknikker som står på programmet, mens andre ganger jobber vi fram mot rakubrenning eller tønnebrenning (milebrenning) ute.

Høsten 2023 bygger vi byster i pølseteknikk.
Se gjerne bilder og informasjon om kurs på Facebook også!

Har du lyst å delta på kurs, så send en e-post. Kursene annonseres også på Facebook når tiden nærmer seg.

Hva er raku og milebrenning?

Raku er en gammel asiatisk teknikk fra 1600-tallet der vi brenner de glaserte gjenstandene ute i gassovn. Når vi ser at glasurene begynner å smelte ut, tar vi dem med tang over i sagflis. Der tar det fyr, vi kveler flammene med lokk, og kjøler til slutt gjenstandene ned i vann. Det hele er gjort på under en time. Glasurene blir fantastiske, men også uforutsigbare, ofte med innslag av kobber og med flotte krakeleringer.

Milebrenning foregår i en tønne med spon, ved og annet brennbart materiale. Vi har oppi forskjellige oksider og organiske materialer som kan farge gjenstandene. Her brennes de et par timer og får kjøles ned til dagen etter.

Både raku og milebrenning er uforutsigbart. Noe svinn må man påregne, men også lykken over å få unike gjenstander. ”Raku” betyr – og ikke uten grunn, ”glede”!